V-ați surprins vreodată că acționați cu prejudecată? (Allport definește prejudecata ca fiind o atitudine negativă sau predispoziția de a adopta un comportament negativ față de o persoană sau față de mai multe persoane aparținând unui grup, acest comportament bazându-se pe o generalizare eronată și rigidă.) Dacă da, cum credeți că s-a simțit persoana asupra căreia s-a răsfrânt prejudecata dvs.?

Vă propunem să citiți povestea de mai jos și să meditați asupra mesajului.

Prejudecățile în comunicare: povestea iepurașului

de Marian RUJOIU

Iepurașul are de gătit 8 ouă, dar nu are o tigaie în care să le prăjească. Stă el, se gândește, și își aduce aminte că ursul are o tigaie. Bucuros, pleacă spre bârlogul ursului să-i ceară tigaia cu împrumut. Mergând… mergând, iepurașul se întreabă:

– Dacă ursul îmi cere în schimbul tigăii 2 ouă? Hm… asta e, îi dau lui 2 ouă, mai rămân eu cu 6 și asta e, mi-ajung 6 ouă!

Mai merge ce mai merge, și se întreabă din nou:
– Dar dacă îmi cere 4 ouă? Asta nu-i bine deloc! Dar ce să fac, ursul e singurul din pădure care îmi poate împrumuta tigaia! Apoi, așa e în afaceri, câștigul se împarte jumate-jumate. Fie și așa, dacă-mi cere 4, mai rămân și eu cu 4 și îmi ajung și astea până la urmă.

Mai avea puțin până să ajungă la bârlogul ursului și-i veni o nouă idee:
– Din ce-l cunosc eu pe urs, va lua și pielea de pe mine, precis o să-mi lase doar 2 ouă! Of… Doamne, și eu care aveam 8 ouă! Să rămân doar cu 2 ouă? Delicată situație, dar, asta e. Până la urmă, decât să mor de foame, îi dau lui 6 și rămân eu cu 2 care o să-mi țină de foame astăzi.

În sfârșit, iepurașul ajunge în fața bârlogului și cade din nou pe gânduri :
– Dar dacă ursul îmi cere toate ouăle? Ce fac? Hm… Asta ar fi foarte delicat!!!

Se hotărăște și bate la ușa ursului, care iese cu un zâmbet larg și spune:
– Bună, iepurașule, ce problemă ai? Cu ce te pot ajuta?
Iepurașul aproape că strigă:
– Ursule, știi ceva, NU-MI TREBUIE TIGAIA TA! Apoi îi întoarce spatele și pleacă!