Idei de activități integrate pornind de la cărți despre arbori
Într-o toamnă atât de colorată, ce e mai potrivit decât să citești povești fermecate despre arbori din întreaga lume?
O carte care abordează această temă se numește Basmele pădurii, de Rina Singh și Helen Cann (Editura Cartea Copiilor), recomandată și de Asociația MaiMultVerde. Folosind această resursă, îi putem învăța pe copii să se apropie mai mult de natură.
„Arborii sunt casă pentru păsări, insecte sau alte animale, sunt adăposturi primitoare în fața ploii sau a soarelui de vară, sunt ascunzișuri minunate pentru copii și jocurile lor. Dar v-ați gândit vreodată la un copac ca la un prieten? Nu cumva și copacii au gânduri și amintiri, ori poate chiar vorbesc și i-am auzi dacă i-am asculta cu destulă atenție?„
Vă propunem o listă de activități care pot fi desfășurate în urma lecturii oricărei cărți cu temă similară:
FIȘE pentru studiul tematic despre frunze
Descarcă fișele cu frunze (autor desene- Cătălina Cucu):
Descarcă index frunze:
- Se multiplică fișele și se distribuie elevilor.
- Se identifică arborii cărora le aparțin frunzele și se scrie denumirea corespunzătoare în căsuțe.
- Se recomandă observarea frunzelor naturale și abia apoi observarea modului în care acestea au fost redate pe fișe, cu ajutorul elementelor de limbaj plastic.
- Se observă folosirea culorilor (a nuanțelor obținute prin combinare). Este utilă analiza cercului cromatic al lui ITTEN. Copiii vor fi încurajați să obțină cât mai multe amestecuri ale culorilor vecine pe cerc.
- Copiii vor completa cu propriile desene căsuțele libere din coloana 2 a fișelor, folosind instrumente variate: creioane colorate, creioane cerate, acuarele, tempera, linere sau pixuri colorate etc.
- Odată completate, fișele se păstrează în portofoliul individual.
Descarcă Cercul lui Itten:
Descarcă Tabelul predicțiilor: